Björnar, lodjur och järv – det här är brotten i jakthärvan

Av: Lars-Henrik Andersson

Med hjälp av snaror, fällor och illegala vapen misstänks fyra björnar, tre lodjur och en järv ha dödats illegalt.

Vid tömning av 36-åringens mobiltelefon hittas flera bilder på en död järv och en hund bredvid. Foto ur förundersökningen

Järv, 25 juli 2016

Misstänkta:

36-åringen är misstänkt för grovt jaktbrott genom att han skjutit en järv i Norrbottens inland.

46-åringen är misstänkt för anstiftan till grovt jaktbrott genom att han lämnat uppgifter till 36-åringen om att en järv fanns vid åteln och förmått/uppmuntrat honom att åka till platsen för att döda järven.

39-åringen är misstänkt för grovt jakthäleri genom att uppsåtligen tagit i befattning med järven som han misstänks ha vetat att den har dödats samma dag genom jaktbrott.

Polisens bevis och teorier

Vid tömning av 36-åringens mobiltelefon har konstaterats att 46-åringen skickat en bild på en levande järv till 36-åringen den 25 juli klockan 06.44. Klockan 07.43 samma dag svarar 36-åringen med att skicka en smiley med solglasögon på. Vid tömning av 36-åringens mobiltelefon hittas flera bilder på en död järv och en hund bredvid. Dessutom hittas bilder på en snara vid öppningen på en tunna.

Polisen har även tömt en gps-handenhet: Garmin Astro 320 och funnit en spårrutt påbörjad 06.46 och avslutad 08.04 i samma område som där 36-åringens mobiltelefon befunnit sig. Bilden på järven skickas från åtelkameran till 46-åringens telefon. Bilden skickas även till 39-åringen strax efter klockan sex på morgonen den 25 juli.

Vid den här tiden har polisen fått tips om att 46-åringen ägnar sig åt illegal jakt och åklagaren har begärt och fått tillstånd för telefonavlyssning den 5 juli. Halv sju på morgonen den 25 juli ringer 46-åringen upp 36-åringen:

46-åringen: ”Den är där nu.”

36-åringen: ”Men helvete. Jo, helvete jag ska fara dit med valpen och se vad han gör. ”

07:55 ringer 36-åringen upp 46-åringen:

36-åringen: ”Det gick bra.”

46-åringen: ”Fy fan vad kul. Helvete vad fränt.”

36-åringen beskriver sedan hur hunden förföljer järven.

Han fortsätter sedan:

”Så det var bara att rusa in där å, ja klart.”

46-åringen: ”Hahaha, fy fan vad kul, oj. Ja men bra då är dagen räddad.”

En halvtimme senare ringer 63-åringen till 73-åringen:

”Ja, jävlar också det vart en kort rush och så upp i en gran, hehe.”

73-åringen: ”Ja, men va kul. Det var ju klokt att du ringde till han. Å bra för hunden å. Oavsett om det blir en björnhund eller, det är ju ändå bra den jaktliga delen.”

En timme senare skickar 63-åringen en tumme upp och en leende smiley till 36-åringens mobiltelefon.

Vid lunchtid samma dag ringer 39-åringen till 46-åringen:

”Jo, det var jävligt bra och tolv kilo.”

46-åringen: ”Jävlar också, häftigt.”

39-åringen: ”Jag såg bara ett skinn men fan är det lillfan sa jag, nä sa han – det är en järv, men vad fan och då såg jag ju kroppen det va int så stort men ändå.”

På eftermiddagen samtalar 36-åringen och 46-åringen igen. De pratar om att sälja ett björnskinn till en norrman. De pratar också om att 63-åringen blev glad över meddelandet och skickat en tumme upp.

Den 5 september hålls förhör med 39-åringen.

Polis: ”Det har även i det här samtalet framkommit att du ska ha låtit din hund slita i den här järven. Där du berättar om hur din hund har slitit i järven.”

39-åringen: ”Njae.”

Polis: ”Sen drog vi ut skinnet och då var han ju och slet i det där.”

39-åringen: ”Jag har ingenting att säga.”

Här i skogen misstänker polisen att det sköts en järv en sommardag 2016. Foto: Lars-Henrik Andersson

”Men helvete. Jo, helvete jag ska fara dit med valpen och se vad han gör.” Foto ur förundersökningen

Björn, 4–5 augusti 2016

Misstänkta:

36-åringen är misstänkt för grovt jaktbrott genom att den 5 augusti 2016 uppsåtligen dödat fredat vilt, en björn, genom att snara björnen i en fälla vid/på en illegal åtel.

46-åringen är misstänkt för medhjälp till grovt jaktbrott genom att den 4–5 augusti 2016 främjat dödandet av björnen genom att tillhandahålla fällan/material till fällan.

73-åringen är misstänkt för medhjälp till grovt jaktbrott den 4–5 augusti 2016 genom att tillhandahålla fällan/material till fällan.

Polisens bevis och teorier: I samband med husrannaskan hittas en mängd fällor hos 36-åringen. Fällorna är olagliga.

Pratar om fällkonstruktioner

Den 4 augusti ringer 46-åringen upp 36-åringen. De pratar om fällkonstruktioner och att en anordning hade löst ut.

Senare samma dag samtalar de om en detalj till en fälla. På morgonen nästa dag verkar någonting ha hänt och samtalen mellan de tre männen handlar om storleken på vad som kan tänkas vara en björn. De pratar också om ”hänggrejen”. Det pratas också om att skaffa fram mer material och det pratas om vajrar.

Polisförhör med 46-åringen 1 september 2016:

Polis: ”Du är ju även misstänkt för anstiftan alternativt medhjälp till grovt jaktbrott under tiden 4–5 augusti 2016. Det här genom att du ska ha tillverkat en fälla som du sedan förmedlat vidare till annan samt hjälpt till med material, råd och dåd till björnfällan. Vad har du för inställning till det?”

46-åringen: ”Inte en susning.”

Polis: ”I flertal samtal mellan dig och XX (36-åringen, reds. anmn.) så pratar du och han om vajrar, om grovlek på vajer, pedaler och att du ser dig själv som materialare till XX. Vad handlar det om?”

46-åringen: ”Kan inte erinra mig någonting.”

Polis: ”36-åringen berättar i samtal med dig också att han har fångat en ”hon” på närmare 200 som han har klätt av. Berätta om det?”

46-åringen: ”Nej, jag vet inte vad det ska vara.”

Den 4 augusti ringer 46-åringen upp 36-åringen. De pratar om fällkonstruktioner och att en anordning hade löst ut.

Bilden visar en plotthund med pejlhalsband vid en död björn. Bilden är tagen på morgonen den 3 juni. Vid en av bilderna poserar 73-åringen med den döda björnen. Foto ur förundersökningen

Björn, 3 juni 2016

46-åringen är misstänkt för grovt jaktbrott den 3 juni 2016 genom att uppsåtligen ha dödat fredat vilt, en björn, i Norrbottens län.

73-åringen är misstänkt för grovt jaktbrott den 3 juni 2016 genom att uppsåtligen ha dödat fredat vilt, en björn, i Norrbottens län.

Bild och film har hittats vid tömning av mobiltelefon tillhörande 46-åringen.

Bilder visar en plotthund med pejlhalsband vid en död björn. Bilden är tagen på morgonen den 3 juni. Vid en av bilderna poserar 73-åringen med den döda björnen. Polisen har även tömt 46-åringens gps och hittat spår från den morgonen.

Enligt Garmin ställs datum och tid in automatiskt på de enheter som använts och är alltså ingenting användaren kan styra över, förutom tidszonen som dock var inställd på automatisk.

Polisen har även kollat om det fanns någon skyddsjakt på den aktuella björnen, och något sådant tillstånd för det datumet fanns inte, enligt länsstyrelsen. Jakthunden på bilden kan kopplas till 46-åringen, enligt polisen eftersom bilden på hunden förekommer på en mängd andra bilder som 46-åringen har.

Inställning till misstankar

Den 10 april hålls förhör med 46-åringen. Polisen inleder med att fråga vilken inställning han har till de misstankar som riktas mot honom:

46-åringen: ”Nej, inte en susning.”

Polis: ”Samma sak här, i samband med undersökning av din mobiltelefon, den som överlämnades i samband med att du greps så har man anträffat följande bild. Berätta om bilden.”

46-åringen: ”Nej, bara det vi ser på bilden det enda jag kan säga, en hund och det måste vara en björn.”

Polis: ”Vem har tagit bilden?”

46-åringen: ”Inte en susning.”

Polis: ”Vi vet via den it-forensiska undersökningen att det här är en originalbild det vill säga att den är fotad med den aktuella telefonen. Bilden är tagen den 3 juni 2016 klockan 09.30.43. Vad gjorde du på morgonen den 3 juni 2016?”

46-åringen: ”Ja, hörrödu, det har jag ingen aning om.”

Polis: ”På bilden ser vi en skjuten björn och en hund, vems är hunden?”

46-åringen: ”Ja det vet jag inte.”

Polisen visar ytterligare bilder, bland annat på 46-åringens pappa (73-åringen) som poserar vid den skjutna björnen.

46-åringen: ”Ja, det ser ut som farsan.”

Polis: ”Vem är det som har tagit bilden?”

46-åringen: ”Ja, inte en jävla susning.”

Nästa dag, den 11 april 2017, hålls förhör med 73-åringen.

När han konfronteras med bilden där han sitter med björnen säger han:

”Det enda jag ser är en björn och att det sitter en person där och tittar på.”

Polis: ”Vem är personen?”

73-åringen: ”Ja, jag måste säga att det är likt mig i alla fall, nåt annat kan jag ju inte säga men nåt mer kan jag då inte säga. Men jag kan inte påminna mig nånting.”

Han säger sig heller inte vem vems hunden är på bilden.

Polis: ”Hur kommer det sig att du poserar med en skjuten björn den 3 juni 2016?”

73-åringen: ”Ja säg det, hörrödu det där är ungefär som du fiskar, man poserar hit och man poserar dit, jag kan ju då inte tro att det är nån fejkad bild det där heller eller något, men jag vet inte.”

Björn, 31 maj 2016

Misstänkta:

46-åringen är misstänkt för grovt jaktbrott den 31 maj 2016 genom att uppsåtligen ha dödat fredat vilt, en björn, i Norrbottens län.

Polisens bevis och teorier: Bild och film har hittats vid tömning av mobiltelefon som tillhör 46-åringen. Tömning av 46-åringens gps.

Bilden som polisen hittat i telefonen togs halv ett på natten den 31 maj. Inget tillstånd för skyddsjakt på björn fanns då enligt länsstyrelsen. På bilden syns en jakthund som även förekommer på andra bilder som hittats i det mediamaterial som polisen beslagtog i samband med tillslaget.

En film har skickats till 36-åringen som hörs upplysningsvis av polisen. När polisen frågar vems hundarna är som syns på bilden svarar han att han inte har någon aning.

Den 10 april hålls förhör med 46-åringen. Polisen delger honom misstanke om grovt jaktbrott och frågar vad han har för inställning till det.

46-åringen: ”Jag har ingen aning, jag förstår det inte”

Han säger sig inte veta vem som tagit bilden. Han svarar att han inte vet på de flesta frågor han får av polisen i förhöret.

Jag har ingen aning, jag förstår det inte.

Bild och film har hittats vid tömning av 46-åringens mobiltelefon. Något skyddsjaktbeslut på lodjur finns enligt länsstyrelsen inte. Foto ur förundersökningen

Lodjur, 24 april 2016

Misstänkta: 46-åringen är misstänkt för grovt jaktbrott den 24 april 2016 genom att uppsåtligen ha dödat ett lodjur i Norrbottens län.

 

Polisens bevis och teorier

Bild och film har hittats vid tömning av 46-åringens mobiltelefon. Något skyddsjaktbeslut på lodjur finns inte enligt länsstyrelsen. Bild på jakthund förekommer på bilderna, polisen har hittat andra bilder på jakthunden i det mediamaterial som beslagtogs i samband med tillslaget den sista augusti 2016.

Förhör hålls med 46-åringen den 10 april 2017. Han säger i förhöret att han inte kan förstå att han är delgiven misstanke om grovt jaktbrott. Han säger vidare i förhör att han inte vet vem som tagit bilderna. Han säger också att han inte vet om det är hans hund på bilderna.

Polis: ”Vem är det som filmar?”

46-åringen: ”Jag vet inte.”

Polis: ”Är du på plats när det här sker?”

46-åringen: ”Nej.”

Polis: ”Hur kommer det att din mobiltelefon är på plats?”

46-åringen: ”Ja, det kan man fundera.”

Polis: ”Vad är anledningen till att de här filmerna finns i din telefon?”

46-åringen: ”Ingen aning.”

Bilderna visar lodjuret i en nätbeklädd form av tunnelfälla där gavlarna slagit igen. I filmen ses en jakthund stå och skälla på lodjuret. Den som filmar tar en granstör och petar och trycker på lodjuret ett flertal gånger. Bilder visar också ett dött lodjur utanför fällan.

Den som filmar tar en granstör och petar och trycker på lodjuret ett flertal gånger. Foto ur förundersökningen

Lodjur, 23 mars 2016

 

Misstänkt: 46-åringen är misstänkt för grovt jaktbrott den 23 mars 2016 genom att uppsåtligen ha dödat ett lodjur i Norrbottens län.

 

Polisens bevis och teorier

Bild och film har hittats vid tömning av telefon som tillhör 46-åringen.

Bilderna visar lodjur i en nätförsedd tunnelfälla. Vid tillfället fanns inget tillstånd för skyddsjakt på lodjur.

Förhör hålls den 10 april med 46-åringen. Förhöret tar bara åtta minuter. 46-åringen har ingen kommentar till att han delgivits misstanke om grovt jaktbrott.

Licensjakt på lodjur pågår vid den här tiden men polisen berättar att det inte finns inrapporterat något skjutet lodjur den 23 mars samt att fällan inte är tillåten.

Förhör hålls den 10 april med 46-åringen. Förhöret tar bara åtta minuter. 46-åringen har ingen kommentar till att han delgivits misstanke om grovt jaktbrott.

Lodjur, 15 januari 2016

 

Misstänkt: 46-åringen är misstänkt för grovt jaktbrott den 15 januari 2016 genom att uppsåtligen ha dödat ett lodjur i Norrbottens län.

 

Polisens bevis och teorier

Polisen har hittat bild och film vid tömning av 46-åringens mobiltelefon. Filmen visar hur ett lodjur hänger med en snara runt halsen högt i ett träd. Polisen har även tömt 46-åringens gps på spår. Inget skyddsjaktbeslut på lodjur fanns vid den tidpunkten, uppger länsstyrelsen.

46-åringen delges misstanke om grovt jaktbrott den 10 april. Han säger i förhör samma dag att han inte vet och inte förstår varför han delges misstanke om grovt jaktbrott.

Polis: ”På bilden ser man att lodjuret hänger i en snara i tallen.”

46-åringen: ”Jaha.”

Polis: ”Vem har tagit bilden”

46-åringen: ”Ja, det vet jag inte.”

Polis: ”Hur kommer det sig att bilden finns i din mobiltelefon?”

46-åringen: ”Ja, det vet jag inte heller men oftast är det väl jag.”

Han nekar till att han var på plats den dagen.

Polis: ”Din telefon som du har lämnat ifrån dig till polisen i samband med att du greps innehåller en bild, en gps som anträffats hos dig innehåller samma rutt eller innehåller den rutt till den plats där lodjuret där bilden är tagen. Hur förklarar du det? ”

Polisen frågar också om någon annan kan ha lånat telefonen.

46-åringen: ”Nog kan det hända.”

Den misstänkte 46-åringen uppger att han inte vet varför den här bilden fanns i hans mobiltelefon. Foto ur förundersökningen

Foto ur förundersökningen

Björn, 19 juni 2012

 

Misstänkt: 46-åringen är misstänkt för grovt jaktbrott den 19 juni 2012 genom att uppsåtligen ha dödat fredat vilt, en björn, i Norrbottens län.

 

Polisens bevis och teorier

Bilder har hittats vid tömning av dator som tillhör 46-åringen.

Bild på död björn den 19 juni 2012 klockan 20.43. Vid 23-tiden samma dag visar bilden hur en björn flås och därefter hela björnskinnet med skalle på golvet. På en av bilderna står en person, som polisen tror är 46-åringens son, och håller i en kniv vid björnen. Inga skyddsjaktbeslut fanns på björn vid tidpunkten då bilderna togs.

Förhör hålls med 46-åringen den 10 april 2017. Han förnekar att han fångat och skjutit en björn. I förhör påstår 46-åringen att det är fler personer som har tillgång till hans dator.

Polisen uppger att bilden är fotad med samma mobiltelefonmodell som 46-åringen äger. I förhör säger 46-åringen att det är likt sonen. På frågan om det är sonen svarar han att det kan vara han.

Polis: ”Jag påstår att den här björnen har suttit fast i den här vajern och försökt ta sig loss och därför grävt och bökat på platsen. Man ser på bilden att det finns björnspillning i direkt anslutning till björnen, har du någon kommentar till det?”

46-åringen: ”Nej.”

Foto ur förundersökningen

[really_simple_share]