Guldbockarna som slår världen med häpnad
Av: Malou KjellssonBockjaktspremiären närmar sig och många jägare drömmer om att få en guldbock i kikarsiktet. Chansen finns, för Sverige har riktigt stora bockar. Här berättar vi om de tio största.
Att svenska guldbockar slår världen med häpnad är ingen överdrift. Sedan CIC:s kongress i Dubrovnik den 18 maj 1983 ståtar Sverige med världsrekordet för europeiska rådjurshorn. Då fick en bock från skånska Widtsköfle 246,9 poäng och passerade det tidigare världsrekordet från Ungern med 18 poäng.
Läs poängen igen. 246,9! För att en bocktrofé ska mäta guld krävs 130 poäng, så det är lätt att förstå att Widtsköflebocken är något alldeles extra. Det gäller för övrigt alla bockar på listan över Sveriges största.
År 2000 var åtta av de tio största bocktroféerna från Skåne. Fyra av dem kom från skånska Widtsköfle (Vittskövle) och en från granngården Lyngby.
Sedan dess har det hänt en del. Det största hornet kommer fortfarande från Widtsköfle och Skåne har fortfarande fyra bockar bland de tio största, men den näst största är skjuten långt från de skånska slätterna, nämligen i Robertsfors i Västerbotten. Även Norrbotten har en bock med på listan.
I Svenska Jägareförbundets trofédatabas finns det cirka 3.700 guldbockar inmätta samt ett antal av äldre datum samlat i pärmar. Av dessa är det elva som kommer över 200 poäng. Jägarnas riksförbund har en bock som mäter över 200 poäng.
Summa summarum, att fälla en bock som kommer in bland tio-i-topp är inte det lättaste. Men att drömma går ju…
Olika mätmetoder
För att troféer ska kunna jämföras med varandra krävs enhetliga metoder. När det gäller europeiska troféer används nästan alltid CIC:s bedömningsmetod, den som kallas volymmetoden. Det krävs att hornet mäts enligt volymmetoden för att det ska bli godkänt internationellt.
För att förenkla bedömningen av rådjurstroféer har CIC dock lämnat dispens för en alternativ metod, den som kallas koefficientmetoden. Svenska Jägareförbundet har beslutat att i huvudsak använda sig av koefficientmetoden när det gäller rådjur. Poängen mellan de olika metoderna blir oftast ganska lika, men det kan skilja upp till 20 poäng på de riktigt stora troféerna. Det är därför en del horn mäts två gånger.
För att få en internationell guldmedalj krävs att trofén mäts med hel skalle. Troféägaren måste också vara medlem i CIC och trofén ska mätas in vid ett utlyst tillfälle och av flera CIC-utbildade trofémätare.

246,9 poäng. Kristianstad (Widtsköfle), Skåne 1982. Foto: Sten Christoffersson
1. Världsrekordet
Säg Widtsköfle och nästan alla jägare vet vad du menar. Det var här, i nordsöstra Skåne, som världsrekordbocken sköts den 29 augusti 1982. Den mättes till otroliga 246,9 poäng, ett rekord som fortfarande står sig 35 år senare. Utmanare har funnits, men de har dömts ut som abnorma – eller till och med bluff.
Trofén vägde 977 gram vid den svenska mätningen. Volymen var 451 kubikcentimeter och när den skulle mätas vid CIC:s mätningskommitté i Dubrovnik hade man inget kärl som var stort nog – man fick ge sig ut och låna!
– Vi hade följt honom i flera år. I fjol skulle han fällas. Men trots flera försök kom vi aldrig i skotthåll. Det var en försiktig äldre herre. Det berättade godsägare och skytten Carl-Georg Stjernswärd för Svensk Jakt i en intervju 1982. Han berättade också att hornen var ännu bättre året innan, både spetsarna och stängerna var sannolikt ett par centimeter längre. Nu var bocken tydligt på retur, tänderna var hårt slitna och han bedömde bockens ålder till 8–9 år.
På Widtsköfle är bockjakten reserverad för familjen. På godsets 3 000 hektar har det under åren skjutits många fina bockar. På 1970-talet fälldes till exempel tre magnifika guldbockar som alla låg på topplistan in på 2000-talet. Alla tre sköts av Rolf Henning Stjernswärd och två av dem mätte över 200 poäng.
2. Guld finns också i Västerbotten
Inte bara Skåne fina bockar har. I Västerbotten har begreppet ”Guldkusten” myntats för området som omfattar den bördiga Kågedalens mynningsområde norr om Skellefteå och sträcker sig från Kåge upp till Ostvik. Här har det skjutits flest guldbockar än någon annan stans i länet.
Det var dock inte på Guldkusten utan i Sikeå i Robertsfors kommun, norr om Umeå, som Jonas Lundgren den 29 augusti 2010 fällde en bock som slog många med häpnad. Den mättes först in med koefficientmetoden och fick då 223,5 poäng. Året efter mättes den med volymmetoden och blev därmed den näst största bocktrofén i Sverige med sina 234,7 poäng.
Jonas Lundgren satt ute i ett torn på kvällen. I byn hade man pratat om en stor bock, men Jonas hade själv inte sett den. Cirka en timme innan solen gick ned prasslade det helt plötsligt bakom ryggen på honom, och där stod bocken! Att det var en fin bock såg han förstås, men hur fin förstod han inte förrän en jaktkamrat påpekade det.
Sikeåbocken är Jonas första och hittills enda bocktrofé – men vilken trofé sedan!

234,7 poäng. Robertsfors (Sikeå), Västerbotten 2010. Foto: Bernt Karlsson

230,2 poäng. Halmstad (Wapnö), Halland 2010. Arkivfoto: Svensk Jakt
3. En dansk jägares lycka
2010 var verkligen året för rekordbockar. Inte bara Sveriges näst största bock utan också den tredje största fälldes detta år. Wapnö ligger norr om Halmstad i Hallands län och är Sveriges största mjölkgård. Här finns också fina rådjursmarker. Markerna arrenderades av danska jägare och tidigt på morgonen den 17 augusti 2010 fick Nicolaj Pedersen sitt livs chans.
Denna bock mättes in av Danmarks Jaegerforbund, men eftersom den är skjuten i Sverige så finns den med i Svenska Jägareförbundets trofédatabas. 230,2 poäng blev resultatet.
4. Tungviktare från Västra Götaland
Den här bocken är en riktig tungviktare. Trofén vägde hela 920 gram, det är bara världsrekordbocken från Widtsköfle som slår det. Poängen blev 227,9. Bocken fälldes i Vårgårda, Västra Götalands län, vid 19-tiden på kvällen den 1 september 2004 av Jonas Nykvist.
Innan denna dag hade Jonas skjutit ett 15-tal bockar, men aldrig någon medalj. När chansen äntligen kom så blev det en medaljbock med råge! Bocken bedömdes vara fyra år gammal och hade setts året innan av några i jaktlaget.
Bilden är från en avgjutning som hänger på Öster Malma.

227,9 poäng. Vårgårda, Västra Götaland 2004. Foto: Martin Källberg

222,1 poäng. Svedala (Skabersjö), Skåne 2001. Foto: Sten Christoffersson
5. Av alla dagar…
Den 11 september 2001 är en dag som ingen kommer att glömma. Men det var också dagen då ännu en magnifik bock från Skåne fälldes.
Det anrika godset Skabersjö ligger cirka en mil sydöst om Malmö. På Skabersjö har kungligheter och kejsare jagat rådjur redan för mer än 100 år sedan. Skabersjö är också ett av de skånska gods som fredade rådjuren i mitten av 1800-talet, då arten nästan var utrotad i Sverige.
I september 2001 kom så den ultimata belöningen. Den då 22-åriga Otto Thott kunde fälla en bock av enorma dimensioner. Den mättes in till 222,1 poäng och anses av en del vara den vackraste av dem alla.
6. Oktoberbocken från Sätuna
På Sätuna gård utanför Björklinge norr om Uppsala finns fina bockar. Dan Gustafsson sköt denna bock tidigt på kvällen den 8 oktober 2000. När den mättes in året efter så fick den 213,7 poäng.
I Svensk Jakt berättade Dan Gustafsson om sin jakt. Han hade sett bocken några gånger och ringde ägaren för att fråga om det var okej att skjuta den. Sedan satt han ute i två kvällar utan att se den. Den tredje kvällen gick han och en kamrat ut klockan 17. Bara 20 minuter senare hördes ett skott från kamraten och Dan trodde att det var kört. Han var precis på väg ner från tornet när bocken kom ut. Han sköt bocken fem minuter senare på 40 meters håll.
Bocken är endast mätt med koefficientmetoden.

Fyra guld från Sätuna. Uppsala. Nummer två från vänster (med hel skalle) är rekordbocken från år 2000 på 213,7 poäng. Foto: Bertil Lundvik

210,2 poäng. Mörbylånga (Öland), Kalmar 2009. Foto: Mattias Lilja
7. Största bocken från Öland
På plats nummer sju återfinns ännu en oktoberbock. Kalmar län, framför allt Öland, är känt för sina många och fina guldbockar. År efter år toppar Kalmar listorna över flest inmätta medaljhorn och på Öland skjuts det mellan 30–50 guldbockar varje år.
Störst av dem alla är denna magnifika bock som Niklas Karlsson sköt i slutet av oktober 2009 utanför Algutsrum på Öland. Den mätte 210,2 poäng.
8. Släkting till världsrekordet
Lyngby ligger granne med Widtsköfle. Ett år efter världsrekordbocken, det vill säga 1983, fällde den dåvarande inspektorn Göte Larsson denna bock under en smygjakt i oktober. Den mätte 207,2 poäng och hornet var så likt Widtsköflebockens att bockarna bedömdes vara släkt med varandra.
”Hornet är mycket trångt men har en osedvanlig kraft och massa”, som riksjaktsvårdskonsulent Bo Thelander skrev i en artikel i Svensk Jakt 1984.
Åldern uppskattades till 8–9 år.

207,2 poäng. Kristianstad (Lyngby), Skåne 1983. Foto: Bengt Malmqvist

207,0 poäng. Älvsbyn (Vistträsk), Norrbotten 2005. Foto: Bernt Karlsson
9. Drömbocken från Norrbotten
Jens Lundberg var bara 16 år när han 2005 fällde en bock som många bara kan drömma om. Och det i Norrbotten!
Jens, som då gick på Naturbruksgymnasiet i Kalix, fällde bocken under uppsiktsjakt tillsammans med sin far Börje på hemmamarkerna i Vistträsk, åtta mil sydväst om Luleå. Det var tidigt på morgonen den 16 augusti.
Hornen mättes till 207 poäng. Bocken är endast mätt med koefficientmetoden.
10. Inte fel att försova sig…
Premiärmorgonen den 16 augusti 2009 fällde lantbrukaren Viktor Johnsson från Mörarp utanför Helsingborg i Skåne denna fina bock. Hornet mätte 204,7 poäng.
– Jag hade ju sett bocken ett antal gånger och redan året innan hade jag försökt skjuta den men kom inte åt. Den här morgonen försov jag mig, men det gick ju bra ändå! Klockan var nog närmare sju innan jag efter lite trixande kunde komma i läge.
Viktor Johnsson berättar att det går en mist lika fin bock på marken nu.
– Den är nog en avkomma till bocken jag sköt, hornen ser precis likadana ut. Jag har sparat den ett par år men ska göra ett försök i augusti.
Kanske blir det en ny bock på listan över Sveriges tio största?

204,7 poäng. Helsingborg, Skåne 2009. Foto: Douglas Jonnerhag

Foto: Sten Christoffersson
Två till
Ytterligare två svenska bockhorn har fått över 200 poäng, båda fällda på Widtsköfle utanför Kristianstad i Skåne.
Ett av dem är från 1975 och fick 203,5 poäng. Det andra är från 1977 och fick 200,4 poäng.
Fotnot: Artikeln är publicerad i Svensk Jakt nr 8/2017.